Historikk

Historikk om 1.Tverlandet speidergruppe.

Av Aina Danielsen, gruppeleder pr desember 2011


Det har vært kontinuerlig aktivitet i 1.Tverlandet Speidergruppe av Norges Speiderforbund siden høsten 1977. Da var bla. Else Torill Mobakk og Kirsten Limstrand med som ledere og det var både flokk og tropp i gruppa. 

Vi vet at det har vært speider på Tverlandet før denne tid, men da var det ledere som kom fra Bodø og hadde speidermøtene.

Når jeg fikk kontakt med speidinga i 1987, som mamma til en småspeider, så var bla. Kjell Hamre, Leif og Margrethe Kjærstad og Reidar Skålbones med som ledere. Det var over 20 i flokken på høstturen på Vatnlia, troppen hadde sporløype for de yngste og søndag var det familietur til Storelva der hvor leirskola nå har sin leirplass.  

Hus til speiderne har i alle år vært et ønske, speidermøtene har opp gjennom årene vært holdt på klasserom på skolen, i Hunstad-huset som stod nedenfor der ICA-bygget er nå, det har vært perioder hvor møtene var hjemme hos lederne, på Bo & servicesentret og vi har hatt tilholdssted i menighetsalen i flere år. Vinteren 2003 fikk vi tilbud om å leie hus på Vatnlia Leirskole og det er det nærmeste vi har vært å ha eget speiderhus. De siste 10-12 årene har det meste av speidinga forgått ute, så enkelte lurer på hva vi da trenger speiderhus til. . . . Vi har nå en betydelig mengde med utstyr som trenger lagringsplass, 8 lavvoer, 8 kasser for patruljenes fellesutstyr og masse, masse utstyr til bruk på turer, på leir, til forming, til kursing, til planlegging og til speidermøter gjennom hele året og alle årstider. Så den tid da alt utstyret stod hjemme i gruppelederens garasje i to kasser er forbi.  

Turer det første året jeg hadde kontakt med speideren som mamma.

Det var tradisjon at sesongens første tur var felles for hele gruppa, roverne og troppen dro fredag på høsttur, til f.eks. Gjælentunet eller Feriekolonien. De barske roverne sov ute, troppen disponerte huset og hadde oppgaver til flokken som kom på lørdag og hadde ei inneovernatting. Søndagene fikk gjerne foreldrene komme og være med på siste delen med sporløype, kaffe og bålmat.

Sommeren 1992 var en stor gruppe med speidere og ledere i England på leir og Home-hospitality. De var der i to uker, første på leiren Poacher og andre uka bodde de to-og-to hos familier. 

En slik tur involverte også foreldre i et par år med dugnad. Ennå er det latter og mange artige episoder vi deler med hverandre når vi treffer foreldre som var med på dugnadene.

Leir på Ingelsrud

Sommeren 1993 var det landsleir på Norges Speiderforbunds leirsted i Eidskog i Hedemark, fra Tverlandet dro de med buss. Fornøyde, skitne og trøtte speidere kom da tilbake etter ei uke på leir.

 

Skifte av ledere

Det var så en periode med litt nedadgående aktivitet i speidergruppa. Ledere som flyttet og ingen nye kom til. Høsten 1994 var det en leder, Karl Neverdal, med ett års erfaring og en rover Renate S som var igjen som aktive ledere i flokken. Gull og Aina ble med som nye ledere, og med støtte av roverne tok to” færskinger” over som troppsledere.  Roverne i denne perioden var Espen S, Jarle P, Trond D, Frank S, Sven Erik S og Renate S. Aktiviteten tok seg opp og pinseturen 1995 gikk tradisjonen tro til Sørfjorden.

 

Leirer vi har vært på

Speidinga drives mest i det lokale nærområdet, men det er gjerne leirer som nevnes.

  Sommer 1995 og Landsdelsleir til Gullbekkheia i Rana.

 Sommeren 1997 var det tid for vår første landsleir på Austrått, Ørlandet kommune ytterst på nordsida av Trondheimsfjorden. Lederne var Karl Neverdal, Gull Pedersen og Aina Danielsen ca 20 deltagere totalt fra Tverlandet.

 Kretsleir i Børelv 1999  

  Landsleir 2001 Urban i Fredrikstad.

  Vandreleir på Saltfjellet fra Tollådalen i 2003

  Landsleir FRI 05 på Ingelsrud i Eidskog v/Kongsvinger.

  2006 var vi på leir på Renså ved Harstad og hadde gjester fra Litauen med oss

 Ledere og 8 speidere til England på Tolmers i 2007

  Landsleir Utopia på Åndalsnes i 2009. 

  2010 Kretsleir arrangert av KFUK/M på Kjerringøy.

  2011 – vi arrangerer pinseleir på Låter og inviterer andre grupper.

 

NM i Speiding

1.Tverlandet Speidergruppe har hevdet seg godt på Salten Krets sine konkurranser om å få representere kretsen på NM i Speiding. Det har vært deltagende patruljer i Bergen, Kristiansand, Sykkylven, Trondheim, Porsgrunn, Skaugum, … så mange år på rad var det patruljer fra 1.Tverlandet som fikk reise på NM. 

Internasjonalt på Tverlandet

Vi har ikke bare vært opptatt av det nærmeste rundt oss, troppen har hatt kontakt med speidere fra Litauen, Gull og flere speidere har vært der på besøk. Gjenvisitt på landsleiren FRI 05 og over 10 speidere var her på leiren på Renså sammen med oss og vi vet at minst ei av jentene fortsatt bor i Norge.

Vi har også hatt med ei australsk jente sammen med oss som ledere ett år. Louise studerte og lærte seg norsk før hun dro til Svalbard og etter ett år der dro hun tilbake til Australia.

Sommeren 2011 var det nærmere 40 speidere fra Hong Kong som var i Bodø og på Tverlandet. De bodde privat og det var hektiske og givende dager med tett program. Salten St.Georgs gilde stod for programmet.

Ingen 17. mai uten flaggborg med speidere fra 1.Tverlandet Speidergruppe.